Pemanfaatan Teknologi Spasial pada Pemetaan Partisipatif Potensi Tanaman Aren: Penguatan Kelompok Tani Hutan Karya Baru Kabupaten Maros

Authors

  • Andi Khairil A. Samsu Universitas Muslim Maros, Indonesia
  • Hajar Hajar Universitas Muslim Maros, Indonesia
  • Rahmat Ariandi Universitas Muhammadiyah Makassar, Indonesia
  • Andi Ayu Nurnawati Politeknik Pertanian Negeri Pangkajene Kepulauan, Indonesia
  • Didit Ardiansyah Universitas Muslim Maros, Indonesia
  • Taufik Taufik Universitas Muslim Maros, Indonesia
  • Mukhlis Mukhlis Universitas Muslim Maros, Indonesia
  • Wulansari Wulansari Universitas Muslim Maros, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.33394/jpu.v6i4.17808

Keywords:

Participatory Mapping, Palm Oil Plantations, Forest Farmer Groups, Spatial Technology

Abstract

This community service program aims to enhance the understanding and skills of farmer group members in conducting spatial-based data collection of sugar palm (Arenga pinnata) resources. The methods implemented include socialization, spatial data collection training using mobile GPS, participatory mapping assistance, and program evaluation through pre-test and post-test methods. Data analysis was carried out using GIS software. The results of the participatory mapping of sugar palm potential identified 36 potential points of Arenga pinnata within the operational area of the Karya Baru Farmer Group, consisting of 7 productive trees and 29 non-productive ones. Evaluation results indicated a significant improvement in participants’ competencies, with increases of 43.2% in skills, 41.8% in motivation, 37.3% in knowledge, and 33.9% in attitude—demonstrating the achievement and effectiveness of the participatory mapping program. Overall, the Participatory Mapping of Sugar Palm Potential activity in the Karya Baru Farmer Group area has successfully increased members’ understanding of the importance of mapping and recording natural resource assets as a foundational database for the future development of sugar palm–based products.

References

Arifianto DS, Awaliyah F, & Adinasa MN. (2024). Efisiensi Ekonomi Usaha Gula Aren Serta Faktor Faktor yang Berpengaruh Terhadap Pendapatannya di Kabupaten Garut. MAHATANI: Jurnal Agribisnis (Agribusiness and Agricultural Economics Journal), 7(2), 286-305.

Barlina, R., Suzanne L., & Engelbert, M. (2020). Potensi dan Teknologi Pengolahan Komoditas Aren sebagai Produk Pangan dan Nonpangan. Jurnal Litbang Pertanian, 39(1), 35-47.

Gunawarman, A. A. G. R., Warmadewi, A. A. I. M., & Murti, A. A. G. K. (2025) Penguatan Pengelolaan Hutan Kemasyarakatan Berbasis Bambu untuk Meningkatkan Produktivitas dan Kesejahteraan Masyarakat: Studi Kasus KTH Wana Kerta Lestari, Tabanan, Bali. Lentera Karya Edukasi, 5(3), 117-126.

Hennig, S. (2020). Motivation and Its Consideration in Participatory Spatial Data Contribution. The Professional Geographer, 72(2), 238–252.

Kementerian Lingkungan Hidup dan Kehutanan (KLHK). (2024). Pedoman Pemetaan Lahan Andil Perhutanan Sosial Secara Partisipatif. Jakarta: Direktorat Perhutanan Sosial Wilayah Jawa.

Mayrowani, H. (2011). Pengembangan Agroforestry Untuk Mendukung Ketahanan Pangan dan Pemberdayaan Petani Sekitar Hutan. InForum Penelitian Agro Ekonomi, 29(2), 83-98.

Nugroho, E. P., Utomo, S., Lestari, P., Maulana, A. F., & Ngadianto, A. (2024). Pemetaan Lahan Perhutanan Sosial Secara Partisipatif di Kelompok Tani Hutan Kemasyarakatan Menggerejo, Kabupaten Kulon Progo Participatory Social Forestry Land Mapping in Menggerejo Community Forest Farmer Group, Kulon Progo District. Jurnal Penyuluhan Pembangunan, 4(1), 16-26.

Pambudi, AS. (2023). Capaian, Tantangan Implementasi, dan Rekomendasi Kebijakan Perhutanan Sosial di Indonesia. Jurnal Kebijakan Pemerintahan, 6(2), 74-94. http://dx.doi.org/10.33701/jkp.v6i2.3551

Parmawati, R. (2019). Valuasi Ekonomi Sumberdaya Alam & Lingkungan Menuju Ekonomi Hijau. Malang: Universitas Brawijaya Press

Suwarno, RN. (2024). Strategi Ketahanan Pangan dari Basis Lokal: Integrasi Prinsip Permakultur dalam Teknologi Pangan yang Berkelanjutan. Indonesian Journal of Applied Science and Technology, 5(2), 52-66

Syahputra, OH. (2022). Masa Depan Kedaulatan Pangan: Dukungan Agroforestri dalam Produksi Pangan Melalui Perhutanan Sosial (pp. 255-266). Langsa: Fakultas Pertanian, Universitas Samudra.

Syam, SP. (2024). Analisis Pendapatan dan Alokasi Waktu Kerja Petani Pinus dan Petani Aren pada Kelompok Tani Hutan (KTH) Ujung Bulu di Desa Bonto Manurung, Kecamatan Tompobulu, Kabupaten Maros. Doctoral Dissertation. Universitas Hasanuddin

Umami, N, Maria ASWH, & Diesty H. (2022). Pelatihan Tehnik Pengemasan dan Pelabelan untuk Meningkatkan Kemampuan Managemen Pemasaran untuk UMKM Desa Belimbing. Jurnal Pengabdian Masyarakat - Teknologi Digital Indonesia, 1(2), 85-92.

Utami, N. N. (2015). Pengelolaan hutan bersama masyarakat ditinjau dari perspektif assets based community development. Share: Social Work Journal, 5(2).

Wulandari C, Saputra D, Nugraha F, Sari R, & Wijaya A. (2023). Strengthening Community Capacity through Participatory Mapping in Social Forestry. Forest and Society, 7(2), 124-135.

Yani A, & Yani L. (2024). Pemetaan Partisipatif Lahan Kelola untuk Memperkuat Hak Kelola Perhutanan Sosial. Jurnal PPM-Polbangtan Malang, 6(1), 45-52.

Downloads

Published

2025-11-15

How to Cite

Samsu, A. K. A., Hajar, H., Ariandi, R., Nurnawati, A. A., Ardiansyah, D., Taufik, T., … Wulansari, W. (2025). Pemanfaatan Teknologi Spasial pada Pemetaan Partisipatif Potensi Tanaman Aren: Penguatan Kelompok Tani Hutan Karya Baru Kabupaten Maros. Jurnal Pengabdian UNDIKMA, 6(4), 810–820. https://doi.org/10.33394/jpu.v6i4.17808

Citation Check