Pelatihan Pembuatan Wafer Pakan Komplit Berbasis Tongkol Jagung pada Kelompok Ternak Sipakainge Kota Parepare

Authors

  • Fitriani Politeknik Pertanian Negeri Pangkajene Kepulauan, Indonesia
  • Nevyani Asikin Politeknik Pertanian Negeri Pangkajene Kepulauan, Indonesia
  • Yunarti Yunarti Politeknik Pertanian Negeri Pangkajene Kepulauan, Indonesia
  • Fathul Jannah Politeknik Pertanian Negeri Pangkajene Kepulauan, Indonesia
  • Ergi Denia Politeknik Pertanian Negeri Pangkajene Kepulauan, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.33394/jpu.v6i4.17651

Keywords:

Livestock Group, Training, Complete Feed Wafers

Abstract

This community service activity aims to improve the knowledge and skills of the Sipakainge livestock group in utilizing corn cob waste, which has potential as animal feed. The method employed in this program was the society participatory approach, which included stages of counseling, training, and mentoring in the application of complete feed wafers for cattle. The evaluation instruments consisted of pre-tests and post-tests administered via Google Forms, and the results were analyzed quantitatively using the gain score (N-Gain) method. The outcomes of this program showed that farmers were able to optimize corn cob waste as a complete feed wafer, combined with Azolla pinnata as a protein source. The results indicated an increase in partners’ knowledge and skills, with two key assessment components: 85% for knowledge of complete feed wafer production and 90% for practical production skills. The implication of this activity is that the partner group now possesses a chopper and pressing machine, enabling them to independently produce complete feed wafers.

References

Adiansyah, R., Asfar, A. M. I. T., Rianti, M., Adriani, I., Malina, A. C., & Kasmiati, K. (2023). Upskilling Pengolahan Ulva Sp. Seaweed Pasca Produksi pada Kelompok PKK Kelurahan Toro. Community Development Journal: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 4(6), 12288-12294. DOI: https://doi.org/10.31004 /cdj.v4i6.23099

Asfar, A. M. I. T., Adiansyah, R., Zailan, A., Asfar, A. M. I. A., & Nurannisa, A. (2023). Pengolahan Limbah Pisang Berbasis Zero Waste pada Kelompok Tani Pao Kalikie. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 7(5), 1350-1358.DOI: https://doi.org/10.31849/dinamisia. v7i5.15786

Asfar, A. M. I. A., Asfar, A. M. I. T., Yasser, M., Istiyana, A. N., Nur, A. S. A., Budianto, E., & Syaifullah, A. (2022). Pengolahan minyak parede aroma jeruk sebagai diferensiasi produk Ibu PKK desa Latellang kabupaten Bone. E-Dimas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 13(1), 115-119.

Asfar, A. M. I. A., Asfar, A. M. I. T., Yasser, M., Istiyana, A. N., Nur, A. S. A., Budianto, E., & Syaifullah, A. (2022). Pengolahan minyak parede aroma jeruk sebagai diferensiasi produk Ibu PKK desa Latellang kabupaten Bone. E-Dimas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 13(1), 115-119.DOI: https://doi.org/10.26877/e-dimas.v13i1.6391

Chuzaemi, S. 2022. Arah dan Sasaran Penelitian Nutrisi Sapi Potong di Indonesia. Makalah dalam Workshop Sapi Potong. Pusat Penelitian dan Pengembangan Peternakan Bogor dan Loka Penelitian Sapi Potong, Malang.

Fitriani F, Akhsan F. (2024). Kualitas Fisik dan Kecernaan In Vitro Silase Tongkol Jagung dan Azolla pinnata sebagai Pakan Ruminansia. Prosiding Semnas Politani Pangkep.

Fitriani, F., & Asyari, H. (2017). KANDUNGAN PROTEIN KASAR DAN SERAT KASAR PAKAN KOMPLIT BERBASIS TONGKOL JAGUNG DENGAN PENAMBAHAN AZOLLA SEBAGAI PAKAN RUMINANSIA. JURNAL GALUNG TROPIKA , 6 (1), 12–18. https://doi.org/10.31850/jgt.v6i1.181

Fitriani, F., Rauf, J., Novieta, ID, & R, MS (2018). KANDUNGAN SELLULOSA, HEMISELLULOSA DAN LIGNIN PAKAN KOMPLIT BERBASIS TONGKOL JAGUNG YANG DISUBSTITUSI Azolla pinnata PADA LEVEL YANG BERBEDA. Jurnal Galung Tropika , 7 (3), 220–228. https://doi.org/10.31850 /jgt.v7i3.365

Retnani Y, Barkah NN, Saenab A, Taryati. 2020. Teknologi Pengolahan Wafer Pakan untuk Meningkatkan Produksi dan Efisiensi Pakan. Wartazoa Indonesian Bulletin of Animal and Veterinary Sciences. 30(1) : 37-50.

Riska, A., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Safar, M., Yulita & Nurannisa, A. (2023). Pemanfaatan Buah Pinus Sebagai Bio-briket dalam Mendukung Capacity Building Pemuda Desa Pationgi. JCOMMITS: Journal of Community Empowerment, Inovation, and sustainable, 1(1), 24-30.

Sari DDK. (2022). Performans Produksi Sapi Bali pada Pola Pemeliharaan yang Berbeda di Kabupaten Bangli. Prosiding Semnas Cendekia Peternakan. https://doi.org/10. 32503/senacenter.v1i1.18

Sari, A.E., Rianti, M., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., & Nurannisa, A. (2023). Analisis Potensi Pasar, Strategi Pemasaran, dan Pengembangan Tempe Keluwak. TECHBUS (Technology, Business and Entrepreneurship), 1(2), 85-88.

Siregar, S. B. 2008. Penggemukan Sapi. Penebar Swadaya. Jakarta.

Usman, Nuddin. A., Toaha. S. 2021. Analisis Layanan Callnak Centre Dalam Pengembangan Usaha Ternak Sapi Potong Di Kota Parepare. Forum Agribisnis (Agribusiness Forum). 11(2) 101-108.

Downloads

Published

2025-11-15

How to Cite

Fitriani, Asikin, N., Yunarti, Y., Jannah, F., & Denia, E. (2025). Pelatihan Pembuatan Wafer Pakan Komplit Berbasis Tongkol Jagung pada Kelompok Ternak Sipakainge Kota Parepare. Jurnal Pengabdian UNDIKMA, 6(4), 849–856. https://doi.org/10.33394/jpu.v6i4.17651

Citation Check