Pemberdayaan Kelompok Tani Melalui Penerapan Teknologi Mesin Pengupas Kulit Kopi untuk Meningkatkan Efisiensi Produksi di Desa Boangmanalu Kabupaten Pakpak Bharat

Authors

  • Siti Ulgari Universitas Negeri Medan, Indonesia
  • Sabda Dian Nurani Siahaan Universitas Negeri Medan, Indonesia
  • Saronom Silaban Universitas Negeri Medan, Indonesia
  • Eka Putra Dairi Boangmanalu Politeknik Negeri Medan, Indonesia
  • Choms Gary Ganda Tua Sibarani Universitas Negeri Medan, Indonesia
  • Mena Fadilia Lukman Universitas Negeri Medan, Indonesia
  • Liana Atika Universitas Negeri Medan, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.33394/jpu.v6i4.17647

Keywords:

Empowerment, Farmer Groups, Coffee, Productivity, Efficiency

Abstract

This community partnership program (PKM) aims to improve production efficiency, work capacity, and farmers’ skills in coffee bean processing through the application of appropriate technology within the Mborgang Farmer Group in Boangmanalu Village, Pakpak Bharat Regency. The implementation methods consisted of socialization, training, technology application, and continuous mentoring. The evaluation instruments included field observation sheets and interviews, which were analyzed descriptively using both qualitative and quantitative approaches. The results of the program showed a significant increase in time efficiency and production capacity, from approximately 12 kg per hour to 100 kg per hour. In addition, farmers demonstrated improved understanding and skills in operating the machines, which had a positive impact on work effectiveness and time efficiency.

References

Alit, I. B., Susana, I. G. B., Sutanto, R., & Pradityatama, M. (2023). Pengunaan Mesin Pengupas Kulit Kopi Untuk Petani Kopi Di Dusun Selelos Kecamatan Gangga Lombok Utara. Prosiding PEPADU, 5(1), 218–223.

Amin, S., Wahab, A., & Atika, R. A. (2023). Pengaruh Konsumsi Kopi Terhadap Tekanan Darah Pada Pengunjung Warung. Jurnal Kesehatan Tambusai, 4(3), 2458–2465.

Ananda, A. N., Azzahra, T. S., Susanti, W., & Wikansari, R. (2023). Analisis Daya Saing Ekspor Kopi Indonesia Pada Pasar Internasional. AGRORADIX: Jurnal Ilmu Pertanian, 7(1), 128–135.

Bambang, U., Bintoro, W. M., Widiantoro, H., & Azmy, I. (2023). Pembuatan Mesin Pengupas Biji Kopi Untuk Meningkatkan Produksi Petani Kopi Desa Cikahuripan Sumedang. ABDIMASKU: JURNAL PENGABDIAN MASYARAKAT, 6(2), 511–517.

Budiyanto, E., Yuono, L. D., & Farindra, A. (2019). Upaya Peningkatan Kualitas dan Kapasitas Produksi Mesin Pengupas Kulit Kopi Kering. Turbo: Jurnal Program Studi Teknik Mesin, 8(1), 88–98.

Burhanuddin, A., Mukhtar, A., Fitriana, S., & Malik, M. (2024). Teknologi Mesin Pengupas Kulit Kopi Merah Kering Berbasis Teknologi Tepat Guna dalam Peningkatan Ekonomi Petani Kopi di Desa Morobongo Kecamatan Jumo Kabupaten Temanggung. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Nusantara, 5(4), 6259–6269.

Harum, S. (2022). Analisis Produksi Kopi di Indonesia Tahun 2015-2020 Menggunakan Metode Cobb-Douglass. Growth: Jurnal Ilmiah Ekonomi Pembangunan, 4(2), 101–108.

Maulani, R. D., & Wahyuningsih, D. (2021). Analisis Ekspor Kopi Indonesia Pada Pasar Internasional. Jurnal Pamator: Jurnal Ilmiah Universitas Trunojoyo, 14(1), 27–33.

Mawardi, I., Hanif, H., Zaini, Z., & Abidin, Z. (2019). Penerapan Teknologi Tepat Guna Pascapanen Dalam Upaya Peningkatan Produktifitas Petani Kopi di Kabupaten Bener Meriah. Caradde, 1(2), 205–213.

Pemerintah Kabupaten Pakpak Bharat. (2025). Kabupaten Pakpak Bharat. Wikipedia Kabupaten Pakpak Bharat. https://id.wikipedia.org/wiki/Kabupaten_Pakpak_Bharat

Rinaldi, M. (2023). Rancang Bangun Sistem Mobilisasi pada Mesin Pengupas Kopi (Pulper) Mobile= Design of Mobilization System on Mobile Pulper Machine. Universitas Hasanuddin.

Syakir, M., & Surmaini, E. (2017). Perubahan Iklim Dalam Konteks Sistem Produksi dan Pengembangan Kopi di Indonesia. Jurnal Penelitian Dan Pengembangan Pertanian, 36(2), 77–90.

Tawali, A. B., Abdullah, N., & Wiranata, B. S. (2018). Pengaruh Fermentasi Menggunakan Bakteri Asam Laktat Yoghurt Terhadap Citarasa Kopi Robusta (Coffea Robusta):(The Influence of Fermentation Using Bacteria Lactic Acid Yoghurt to the Flavor of Coffe Robusta (Coffea robusta)). Canrea Journal: Food Technology, Nutritions, and Culinary Journal, 90–97.

Wahyuni, I., Yusuf, S., & Magga, E. (2020). Pengaruh Konsumsi Kopi terhadap Tekanan Darah dan Insomnia pada Mahasiswa Universitas Muhammadiyah ParePare. Jurnal Ilmiah Manusia Dan Kesehatan, 3(3), 395–402.

Waskito, B. A. (2024). Respon Perendaman Zat Pengatur Tumbuh Auksin Pada Pertumbuhan Setek Kopi Robusta (Coffea Canephora Pierre Ex a. Froehner) Dan Arabika (Coffea Arabica l. POLITEKNIK NEGERI JEMBER.

Downloads

Published

2025-11-15

How to Cite

Ulgari, S., Siahaan, S. D. N., Silaban, S., Boangmanalu, E. P. D., Sibarani, C. G. G. T., Lukman, M. F., & Atika, L. (2025). Pemberdayaan Kelompok Tani Melalui Penerapan Teknologi Mesin Pengupas Kulit Kopi untuk Meningkatkan Efisiensi Produksi di Desa Boangmanalu Kabupaten Pakpak Bharat. Jurnal Pengabdian UNDIKMA, 6(4), 736–747. https://doi.org/10.33394/jpu.v6i4.17647

Citation Check